Måndagen den 31:a januari 2011


Då har ännu en helg passerat och jag har ätit som jag gjort tidigare, det vill säga en hel del sallader (väldigt lågt fa innehåll) och en hel del loprofinpasta för att komma upp i kalorier men hålla lågt fa.
Får se vad denna vecka resulterar i när jag tar ett prov kommande helg. Sista provet låg på 900 så då hade jag "i alla fall" gått ner 90 i fa.. Måste ner mer!

En konstig sak är dock att jag helt plötsligt efter några dagar med fler kalorier och inte så jättemycket träning, gått ner ett kilo. Hurdå liksom? Får se om det var ett tillfälligt kilo eller om det håller i sig. Man vet aldrig. Vägde mig på söndag morgon. Jag måste ju ha koll på allting; vikten, fa värdena och så måste jag se till att äta fler kalorier.

Denna vecka kommer träningsupplägget nog att hålla bra tror jag. Jag har antecknat tre pass direkt efter jobbet idag, onsdag och torsdag. Samtliga tre pass kommer att vara planerade som de tidigare kombopassen jag skrivit om; en hel del boxning, lite sparkar, lätt styrka och med konditionsbaserad boxning. Får se vad det ger. Jag vet i alla fall att jag mår riktigt bra av att hålla igång. På fredag denna vecka ska det städas igen - lite städning lär vi väl spara till lördagen då man ändå har hela dagen på sig. På söndag är det nämligen visning av vår lägenhet och då måste den se ovanligt bra ut! (lite träning där också faktiskt med allt lyftande av kartonger och arbete i konstiga ställningar när man ska torka av lister och tvätta fönster och så vidare...)

På lördagen ska jag också försöka hinna med en promenad. Även en på söndagen. Igår efter att jag intagit morgonkaffet och en banan så kände jag för frisk luft och gick ut på en promenad till Coop cirka 20 minuter bort. Strosade runt där en stund på förmiddagen (klockan var väl halv tio) och sen gick jag hemåt med en tung kasse i ena handen. Pucko som inte tar med en ryggsäck liksom, men det gick bra. Växlade lite mellan höger och vänsterhand och fick lite träning där med. Konstigt dock att man alltid går så fort hemåt! ;-)

SÅ JÄVLA SKÖNT med en morgonpromenad sådär bara.. Alldeles ensam gick jag och funderade för mig själv. Såg 20 talet hundar med deras ägare lite här och där och längtan efter en egen hund (igen) kom tillbaka starkare än någonsin. Morgonpromenaderna var de absolut bästa. Helt klart.

Fick för mig att laga storkok igår också. Det fick bli min mammas "Goda Grytan" som vi kallat den i åratal. Den är så sjukt god! Ska slänga upp receptet här så ni får ta del av den sen. Har inte tid just nu, men det kommer! Lagade även en separat gryta till min sambo med samma bas men med majs i också - till det gjorde han hemlagade stora köttbullar som han delade och lade i grytan. Det tyckte han var jättegott så det funkar ju också (för den som kan äta kött.. hmm..)

Imorgon har jag en inte jätterolig eftermiddag framför mig. Cellprovtagning. Hur kul är det på en skala? Sist var det någon "praktikant" eller ja, någon som höll på att utbilda sig till gynekolog eller nåt som skulle ta provet på mig. Slutade med att hon nöp mig helt fel downstairs och det gjorde fruktansvärt ont. Så nej, jag ser inte fram emot det! Keep your fingers crossed for me please!

Ha en fin måndag!
/ Micha




Torsdagen den 27:e januari 2011

Hej på er!

Igår fick jag kontakt med min dietist och vi diskuterade mitt matintag och mina värden länge, länge..
Som jag skrivit här tidigare var mina värden bättre innan jag började med den "stränga" dieten och vi försökte komma fram till hur jag åt när jag låg på 600 eller 500 i värden - för därifrån är det ändå inte långt till 300.
Att komma ihåg vad man har ätit under perioder då man inte skrivit matdagbok är väldigt svårt. Därför kommer jag förmodligen att skriva matdagbok i fortsättningen och hur länge vet inte ens jag. Jag vet att jag mår bra av att ha koll på vad jag äter och det hjälper en på traven mycket när man ska gå tillbaka och jämföra provsvar mot kosten.

Erika, dietisten, kom fram till att mitt intag var bra bortsett från att jag äter alldeles för få kalorier om dagen. Vi pratade om hur man kan göra för att "jämna ut" det hela lite med. Att öka på kalorierna men samtidigt höja ersättningen kan vara rätt för mig och det är något jag ska prova nu. Jag vill ju inte gärna stoppa i mig kalorier som känns som kalorier om man kan säga så. Det vill säga, jag vill inte äta extra smör på smörgåsen eller lägga till en bulle varannan dag för att komma upp i rätt antal kalorier - det känns så onödigt och kan ju i värsta fall leda till sockerberoende och jag har ju varit där en gång och vill inte tillbaka dit.

Så vi pratade om hur jag åt innan jag började med det här "nya" och då sa jag att: "ja jag åt som jag åt, dvs en hel del loprofinpasta med diverse grönsaksröror till". Där hade vi grejen. Den senaste tiden har jag inte ätit speciellt mycket av loprofinpastan eftersom att jag strikt försökte hålla 900 fa om dagen. Jag fokuserade mer på fa intaget än på kaloriintaget och det är så lätt att glömma bort att man ska ha både och.

Loprofinpastan innehåller ju en hel del kalorier som de flesta förmodligen vet - och de behövs tillsammans med ett lagom stort tillskott av proteinersättningen och en nivå på lagom mängd Fa per dag. Man vill ju hålla nere Fa´t men samtidigt få i sig det kroppen behöver av det andra och det har jag misslyckats med nu den senaste tiden.

Så: nu är det så att jag ska "äta som jag brukade" och höja proteinersättningen och inte räkna Fa på samma sätt som tidigare. Däremot ska jag skriva upp vad jag äter för minnets skull, så att jag kan gå tillbaka och se vad jag åt inför ett prov om värdena skulle se konstiga ut. Igår kväll startade jag med det här så det tar väl kanske någon vecka innan kroppen hängt med i förändringen så kommande helgens prov lär väl ligga högt men helgen efter - det provet - borde se bättre ut.

Jag hoppas och håller tummarna..

Just ja: Ingrid - det du skrev stämde ju som du kan se av det jag skrivit idag.
Annelie - det hade ju med kalorierna att göra men i mitt fall var det för lite på den fronten..

Ha en fin torsdag allihop!

// Micha


Liten uppdatering om läget


Fick ett litet svar av min dietist i fredags kväll och under dagen idag ska hon noga gå igenom min matdagbok från förrförra veckan och så får vi se om vi kommer på någon anledning till mina höga värden.

Från och med torsdagkväll struntade jag i att räkna Fa och gick på min magkänsla (självklart med stor eftertanke) och jag släppte räknandet helt över helgen då jag och sambon höll på med en massa arbete hemma. Det var städning, packning av kartonger och iordningställande av möblemang.

Kändes skönt att få vila huvudet från all oro men jag åt förmodligen mindre protein än vad jag "ska" enligt uträkningen som gjordes gällande 900 Fa/dag. Åt Loprofinpasta till största delen med lite pesto och cocktailtomater men höll mig lågt och tog prov på lördagsmorgonen som vanligt.

Förmodligen skulle jag kunna gå riktigt lågt i värdena bara genom att "gå på känn" tror jag, men det är ju inte heller någon smart idé när varken jag eller min dietist vet vad de förhöjda värdena beror på i nuläget.

Jag har länge varit mentalt redo för att räkna och när jag äntligen tog tag i det så gick det åt pipan! Känns lagom skoj..

Får se var detta leder men nu räknar jag igen med start från imorse (så jag har koll) men kan inte garantera att jag ligger på 900 Fa om dagen då jag själv tycker att det är sjukt att jag som klassisk PKUare ska kunna äta vanligt ris två gånger om dagen (rätt stora mängder) - vilket jag i stort sett behöver göra för att komma upp i 900 Fa.. Vi får se vad dagskvoten hamnar på.

Fick "tips" om att detta med förhöjda värden kan ha med intaget av kalorier att göra - mindre kalorier - högre värden är ju ofta kombinationen. Jag tycker ändå att jag hållit mig på lagom nivåer med allt men dietisten kanske har andra åsikter. Vi får väl se helt enkelt.

Gett upp har jag då inte gjort som sagt, så nu vet ni det. En dag i taget bara!

Ha en fin måndag! / Micha

Fredagen den 21:a januari 2011

Jag är arg.
Arg och ledsen!

Känns som att jag är väldigt ensam om att känna såhär..
Fick tillbaka prov nummer 2 och det visade på ytterliggar 100 i ökning, så nu låg jag på 990 på senaste provet. Fattar inte hur det är möjligt. Svar har jag inte fått ännu heller. Precis som första veckan har jag ätit korrekt och skrivit ner allting. Vägt allt, räknat allt och skrivit ner allt. ALLT! Legat på rekommenderade värden eller i alla fall väldigt nära - hur i helvete funkar det här egentligen?!

Funderar på att skita i det här helt.

Idag och under helgen kommer jag att äta som jag har gjort innan jag skulle prova på den "hårda dieten". Får se om det leder mig tillbaka till mina ursprungsvärden på runt 600. 600 är i alla fall mycket bättre än närmare 1000. Eller vad säger ni?

Som jag åt förut hade jag ju bättre värden än vad jag har nu. Kanske ska laborera helt själv? Vad vet jag..

Svårt att veta hur man ska göra, svårt att ha någon att bolla med när man inte får något svar. Ska man behöva gå en hel vecka innan man får någon som helst korrigering? Du som är gravid och har PKU - hur ofta har du kontakt med dina läkare och dietist? Bara undrar, för det är något jag bävar inför i framtiden. Dvs om jag någonsin lyckas med det här!

Allt detta får mig att vilja sluta äta helt. Vad fan ska jag göra? Jag blir ju knäpp!

/ En jävligt arg och ledsen Micha

Onsdagen den 19:e januari 2011



Hungrig och trött


Två ord som sammanfattar det jag känner just nu.
Nu vet ni det.

Igår trodde jag att jag skulle bli sjuk. Det blev inte så -peppar peppar-
Så idag blev det som vilken dag som helst.

I måndags tränade jag efter jobbet och då lade jag upp passet som en kombinerad konditions och styrketräning.
Såg ungefär ut såhär:

Uppvärmning 10 minuter löpband
Box mot säck 10 minuter (snabba, lätta slag)
Armhävningar på knä 3*15 st
Crunches 4*10 st
"Svävande ben" (förklaring kanske behövs.. jag vet inte vad övningen heter på riktigt..)
Box mot säck 10 minuter (hårda slag och lättare kickar)
Armhävningar på knä 3*15
Plankan 4*1 min
Box mot säck 10 min
Stretch

Cirka 60 minuters träning blev det och ikväll blir det ungefär samma upplägg. Igår hade jag en vilodag emellan då jag i vanliga fall annars gärna tränar varje dag när jag får ett stort sug. Så denna gång tar jag det lite lugnare med att komma igång, dels för att inte skada mig och dels för att jag lättare behåller träningssuget!

På fredag är det planerat att jag och Helene ska ses för lite kickboxning på klubben. Det blir nog både mits och sparring då vilket jag ser fram emot!

Väntar fortfarande på svar från dietisten angående föregående veckas Fa intag och prov.

Nedan följer ett exempel på hur jag äter en dag:

Frukost
Phlexy 10 tabletter
Basbröd, 2 skivor - 16 Fa
Smör 30g - 10 Fa
Gurka, 48g - 7,2 Fa
Te 2 dl

På jobbet
Kaffe (snabbkaffe) 2 dl - 10 Fa
Vanlig mjölk 2 msk - 52 Fa

Lunch
Phlexy 10 tabletter
Basmatiris 75g okokt = 262,7 Fa
Tomat 121g - 31,46 Fa
Gurka 122g - 18,3 Fa
Felix Fisksås dill & citron 40g - 20 Fa
Kryddor

Eftermiddagen
Kaffe 2 dl (snabbkaffe) - 10 Fa
Vanlig mjölk 2 msk - 52 Fa

Banan 1 st, 132g - 50,16 Fa
innan träning.

Middag
Phlexy 10 tabletter
Kokt potatis 106g - 67,84 Fa
Förkokt och sedan stekt palsternacka 125g - 85 Fa
Remouladsås (Mills) 32g - 16 Fa
Citronsaft på palsternackan

= 708,66 Fa om dagen (jag ska ligga på 900 men har lite svårigheter att täcka det..)

Så kan det se ut en dag för mig. Eventuellt att man lägger till två clementiner för det brukar jag äta ibland..
Dricker vatten under dagen kanske jag ska tillägga, men det skriver jag inte upp..

Vi får se hur det artar sig..

Tänkte att nästa inlägg ska gå i temat: "hur det är att vara barn med PKU" (utifrån mig själv) för att sedan gå in på temat "att vara ungdom/tonåring med PKU" och längre fram kommer även vuxenperspektivet och en del annat smått och gott.

Något specifikt som du som läsare önskar att få se i bloggen? Ge mig gärna förslag, jag kan fastna och få idétorka ibland..

// Micha


Berättelse från PKU news hemsida

http://www.pkunews.org är hemsidan där jag hittade denna berättelse. Engelsk text.

From a Mother's Heart


By Emily Meyers, mother of a 28 year-old daughter with PKU


We share a common element that brings us all together. We have children who have PKU. We all can vividly remember what that phone call was like when we were told that our child had PKU. I will try to open my heart and pour out what it feels like to be a mother of a PKU child.


I remember the phone call as if it were yesterday; however, it has been 28 years since Doctor Roscoe and McLaughlin's office called me to tell me that my third born child, my only daughter, the first girl born into my former husband's family in 3 generations. Her blood work had come back from the lab and she tested positive for PKU. I was crushed my pretty little girl had something wrong with her. The words "PKU can cause mental retardation if not treated" still rings in my ears. I was breast feeding. I had to IMMEDIATELY stop. In those days you were not allowed to breast feed a PKU child. The next day we went to the PKU clinic in Philadelphia. I didn't sleep that night. And there were many more sleepless nights to follow. There were many nights when I cried myself to sleep. I use to think, Why me?


The diet days began: mixing that horrible smelling formula called Lofenalac, counting and measuring (there were no scales to use). The diet list consisted of about 10 pages of foods allowed. In those days nutrition labeling was not mandatory, so it was non existent. We counted kernels of corn, bugles, etc. Weighing was not an option. Why me?


I had no support from my former husband (that is a completely different story). I felt like my daughter's future intelligence was sitting in my hands, and what a big responsibility that was for someone to take on. I felt like I was carrying a huge weight on my shoulders. Why me?


My daughter has two older brothers who were not diet restricted. It was hard for a little girl to understand why her brothers could get ice cream from the ice cream man but she couldn't, and it was even harder for her mother to deal with. Those tears and sad eyes are still a memory I will never forget. There were so many things that she couldn't have, and she was too young to understand why. Why me?


I can't tell you how frustrating it was to take her to parties or family functions and have to tell everyone not to feed her, because she was too young to fend for herself. And then have to tell the whole story about PKU: what it is, why she has it, why I have to deal with it. Why me?


There were many times that I felt sorry for myself. I would wallow in pity, wondering why I had to carry this burden all by myself. I hated the words PKU and everything associated with it. I hated that people didn't understand. I hated that I had to take her out of day care because on the second day they messed up her diet. I hated that I had to tell her that she couldn't bear children of her own (that is what they told me to tell her back then). I hated the thoughts of her dating and having to tell her boyfriends that she couldn't have children (would they understand or break her heart and leave her high and dry?) I hated that I and my husband carried the ugly gene that gave my precious daughter her PKU. I hated that I couldn't leave her with a baby sitter because I couldn't trust anyone. Why me?


Jennifer was taken off the diet at age 5. That is what they did back then. The medical community said that at age 4 the brain is finished developing and PKU only did damage to the developing brain (found not to be true. . .). So at age 5 they were taken off diet. I remember that day very vividly. We stopped at McDonald's on the way home so she could eat a burger just like her brothers. I felt like someone had lifted that very heavy cross off my shoulders. It was a happy day. Little did I know it was the worst thing that could ever happen to my daughter.


After many problems (again, that is another story for another time) she returned to diet when she turned 20 years old. All I will say about that is that ALL of her problems were resolved within a couple of weeks after returning to diet. The years she was off diet were ugly. She had so many problems, but I never made the connection that they were because she wasn't on diet. I thought I was raising a difficult child. We had lost contact with our clinic because of a divorce and a few moves, so little did I know that she should have been back on diet.


Jennifer returned to diet and is maintaining excellent blood levels. When she returned to diet I thought to myself, I can't do this again, I just can't. So I said to her, You are a woman now. The first time you were on diet your brain was in my hands. This time you have the responsibility in your hands. She can do with it what she wants, but she has chosen to take the responsibility seriously. And that when she does. I am so proud of her because she is so good at it, and is so driven and so focused. I give her so much credit. Dieting is so hard! I have been battling with weight and just can't stay focused or dedicated like she does.


So why me? Because God wanted me to have a Jennifer in my life and he felt that I could handle it. And I guess I did because she has grown up to be a beautiful woman with high ideals. I am so proud of her, of who she is, and what she stands for; a woman so motivated, so courageous, so driven, so talented, so smart and so caring. If I had it to do all over again, I wouldn't change a thing!


It took me a long time to feel good about PKU. There were always so many negative feelings. But when Jennifer was about 3 years old we moved into a neighborhood where a neighbor had 2 children with Muscular Dystrophy. I became very close to that family. It was sad because they knew that their children wouldn't live much past age 18. That mother watched her children become crippled. She watched them not be able to breathe anymore. She watched them not be able to roll over in bed by themselves. And she watched them die. She used to say to me, You are so lucky. I wish there was a diet that my boys could follow that would stop this from happening. It was then that I realized that I was VERY lucky . . . and I stopped saying, Why me? And now I thank God for what he has blessed me with.


Kommentar: Enligt det jag sett och läst på pku.com hemsidan så är det många i just USA som ofta hoppar av dieten och börjar dietandet igen när de ska få barn (kvinnor). Många män hoppar också av dieten och på ovanstående hemsida (ett community) finns många forum och bloggar att läsa i där de berättar vad som hände när de hoppade av dieten och åt vanlig mat till fullo. Många berättar samma saker; koncentrationen tryter, man har ständig huvudvärk och känner sig slö. Att ta sig för de enklaste sakerna blir ett helt projekt...

Så alltså: hoppa inte av dieten. Det är dumt, onödigt och du skadar dig själv. Jag har själv märkt att många jag pratar med om PKU frågar om vad som händer om jag skulle äta kött eller fisk - om jag får ont i magen eller blir sjuk - när jag sedan förklarar att det inte händer något direkt så är de oförstående, trots flera förklaringar från min sida. Vissa har till och med kommit med argument som: "men om du inte blir sjuk, då är det ju konstigt att du inte väljer att äta kött, fisk, ägg osv.."


Någon som kan hålla med eller som har andra erfarenheter?


// Micha


Måndagen den 17:e januari 2011


Måndag igen!


Känner mig ganska uppåt idag. Det känns liksom som att måndagen är ännu en nystart för mig. Jag har nämligen gjort några tabbar på vägen som jag nu lärt mig av, därav att jag börjar om idag igen. Å andra sidan; är inte alla måndagar lite "börja om" känsla för de flesta? Jag vet inte..


En tabbe jag gjorde i förra veckan var när jag skulle koka vanligt basmatiris. Jag räknade och fnulade och fick rätt FA mängd. Men riset jag tog var det dubbla. Idiotiskt. Jag var trött och slut i huvudet när jag höll på med middagen och lunchen till dagen därpå, och gjorde tvärfel så när jag räknat ut dagsintaget i Fa insåg jag först igår när jag skulle maila allt till dietisten att: "shit jag har gjort tvärfel!" För att det skulle bli rätt behövde jag lägga på hela 175 Fa på två dagars intag. Bra där Micha.. Verkligen.. Så kontentan av det hela blev att två dagar låg jag över 900 men inte farligt mycket högre - dumt misstag ändå! Det gör jag INTE om.


Jag inväntar svar från min dietist på den matdagbok jag skrev i förra veckan. Hade en tuff vecka med jobbiga magsmärtor pga "the female stuff" som jag kallar det. Värre än vanligt denna gång, trots att jag stoppade i mig piller..


I eftermiddag (efter jobbets slut vid 16) blir det träning på jobbets gym då jag tänkte gå igång mig själv 15-20 minuter snabbt tempo för att sedan slå en del på säcken de har därnere. Skönt med boxsäck! Får se hur länge jag håller på. Räknar med minst en timme sammanlagt i alla fall. Skönt att blanda lite lätt styrka med schysst kondis!


Imorgon är det tänkt att jag ska prova ett pass på mitt smultronställe (som det kan komma att bli, vet inte ännu..)
och det ser jag fram emot massor! Det kommer att stå boxning på schemat, får se vad recensionen blir efter imorgon.


Övriga kommentarer om räknandet av Fa för den som är nyfiken:
Jag tycker att det går förvånansvärt bra att räkna. Känns som att jag aldrig gjort annat, även om det tar en del tid förstås. Känner mig duktig och det är skönt att ha den kontrollen jag har (även om jag gjorde en ordentlig tabbe förra veckan).
Ser det numera som min vardag precis som jag gör med Phlexy 10 tabletterna jag stoppar i mig tre gånger om dagen. Utan dem skulle jag inte vara jag på nåt vis..

// Micha







Lördagen den 15:e januari



Har inte haft riktigt tid att blogga så en uppdatering kommer först nu. Vad gäller mitt provsvar så låg det högre denna gång efter att jag börjat på "hårda" dieten jämförelsevis med när jag åt som jag gjorde innan. Denna gång låg värdena så högt som 880 vilket jag inte förstår alls. Min dietist skrev ett svar tillbaka på min matdagbok som jag hade skrivit i hela förra veckan och jag skrev verkligen ner allt jag intog, utom vatten. Hennes kommentar på dagboken och maten var att jag äter precis som jag ska och att hon var imponerad av mitt räknande samt att kostupplägget såg bra ut. Superbra tänker man, men ursäkta språket; varför i helvete går jag upp hela 200 på detta prov?!


Jag låg på 680 innan jag ändrade om kosten till den nya som skulle leda mig till lägre värden. Visst att det tar ett tag för kroppen att ställa in sig men hallå, 880?! Varifrån kommer det?! Jag blir arg och ledsen för så här hård har jag aldrig varit mot mig själv. Jag har ju till och med en matvåg på jobbet och väger allt i minsta detalj. Fan vad arg jag är! Inte konstigt att man börjar undra när det blir såhär..


Ska ta ett till prov imorgon och så får vi se i veckan vad det ligger på. Jag vill inte låta det gå för lång tid utan att rätta till det som är fel, för nåt är ju fel. Vill inte låta 2 veckor gå och jag får höga provsvar trots att jag äter som jag blir tillsagd. Kanske ska jag äta mindre ändå? Det är vad jag ser när jag tänker på provresultatet - att jag kanske borde äta mindre.. Får se vad min dietist svarar på det för naturligtvis ställde jag frågan till henne direkt när jag fick mitt provsvar!


Annars är det bra med mig, jag var ledig i fredags då vi var till banken och frågade om lånelöfte då vi vill flytta. Vi fick veta att vi fått lånelöfte beviljat och ska nu planera att sälja vår bostadsrätt.. Mycket på gång som sagt men det funkar bra bortsett från min ilska över provet men det släpper nog..


Har lyckats få mitt träningskort överlåtet också. Skönt att det är klart. Nu till veckan med start måndag ska jag börja träna på allvar igen. Ska bli så otroligt skönt verkligen!


Nu ska jag räkna ut dagsintaget för idag och börja skriva in allt i datorn (skickar ju matdagboken till dietisten varje söndag kväll) så jag slipper skriva in allting imorgon. Blir ju en hel del att skriva.


Ha en trevlig lördag och helg! // Micha

Fredagen den 14:e januari 2011


Jag är väldigt trött i huvudet idag. Har varit till banken idag bland annat och i mitt huvud snurrar siffror och räknetecken.. Därför uppdaterar jag lite mer imorgon. Det blir mer utförligt om dietistens svar på min första prövovecka och mitt prov jag fick tillbaka..
-
-
En liten kommentar till Annelie; välkommen till bloggen! Hoppas att du ska hitta lite intressant läsning här!
-
// Micha

Onsdagen den 12:e januari 2011



Igår fick jag lite panik. Det berodde nog till största delen på att jag inte fått svar från min dietist än. Att få svar från henne kan innebära antingen en bekräftelse på att jag gör rätt eller tvärtom. Jag hoppas ju på det förstnämnda förstås, men det kan bli vilket som av de två alternativen känner jag. Jag är orolig att jag äter för lite. Det hör väl kanske inte till vanligheterna att en PKUare skulle ha svårt att stoppa i sig extra Fa, men jag kom fram till några saker igår när jag pratade med min mamma.


När jag växte upp var det mamma som styrde matlagningen och vad jag åt (till 90 % i alla fall) och hennes sätt att laga mat och prata dagligt intag tog jag över när jag flyttade hemifrån. Det som hände var att jag lade på mig ”sambokilon” som egentligen inte var sambokilon men ja, i alla fall: när jag gick upp i vikt var ju inte det första jag tänkte på att jag behöver öka Fa intaget. Det är ju den kombinationen – går du upp i vikt – mer Fa – ner i vikt – mindre Fa.


Det här visste jag inte något om alls.


Det som är lustigt är att på alla kontroller jag var på från det att jag gick gymnasiet och fram tills nyligen så har varken läkare eller dietist sagt något om att jag ska äta mer Fa. Mina värden har varit högre rätt ofta och jag har bara trott att det berodde på att jag försökte gå ner i vikt (något jag sysslat med ett tag men som en period inte ens gav minus ett hekto… så värdena berodde inte på det.) I själva verket har jag ätit som jag lärt mig i tidig ålder och jag har ingen annan att skylla på än mig själv för det – det är ju jag som varit på läkarkontrollerna och mina föräldrar, min sambo och andra har inte varit delaktiga i detta på samma sätt längre.


Dock kan jag ju förstås önska att jag hade fått det tipset när jag var hos läkarna men det fick jag inte.


Jag har inte vetat hur många gram protein per dag jag ska äta förrän tills för en vecka sedan. Sjukt egentligen, ellerhur? Så tänk på det; går du upp i vikt – kolla med din dietist hur många mg Fa om dagen du ska äta och tvärtom om du gått ner i vikt. Om du är sjuk – kolla med dietisten om hur lite protein per dag du ska äta (för vid sjukdom är det viktigt att äta riktigt lite Fa.) Kan vara bra tips att ha, dock känns det som att jag är den enda som inte räknat Fa tidigare..


Så, det jag ville komma fram till av det som står ovan är att jag nu hoppas att jag får svar snarast om jag har gjort rätt i mitt räknande (för det hade ju varit grymt bra) och få provresultatet som förmodligen kommer att ligga högre fortfarande eftersom att jag som ska komma upp i 900 Fa om dagen inte har lyckats med det en enda gång under första veckan.


Hela första veckan låg jag på ett snitt på 600 Fa om dagen. Då har jag alltså ätit i stort sett samma typ av mat som jag har ätit innan jag började räkna och innan jag ens kom på att jag äter efter min tidigare kroppsmodell.. Snurrigt va? Det som känns konstigt för mig är ju att jag nu måste lägga till mat som innehåller mer Fa än vad jag är van vid. Jag har ju fått känslan av att man brukar känna att det är riktigt snålt när man ska ner i Fa värden och det är kombinationen av det där jag inte riktigt förstår. Låt mig förklara..


Jag har alltid fått höra att om man ligger för högt i Fa värden (dvs om man äter för mycket Fa per dag) så får man högre provsvar. Ligger man jättehögt kan man ligga mellan 900-1000 i mmol. Även om man äter för lite Fa kan man ligga högre i värdena för det ”vänder” och slår om på något sätt. Detta har jag fått höra sedan barnsben. Det jag inte fattar är att om jag ska ner i värden så ska jag äta mindre än vad jag brukar äta. Nu fick jag ett värde på 900 Fa om dagen och det är ju mer än vad jag brukar äta och det egentliga Fa intaget för mig (i vanliga fall som jag BÖR ha ätit efter) är mycket högre. Borde det då inte bli så nu att jag kommer att ligga för högt för att jag äter alldeles för lite? Vart går gränsen för när värdena vänder? Någon som vet?


Det är dessa tankar som snurrar i mitt huvud. Inte konstigt att man är orolig. Jag vill ju så gärna göra rätt!


En annan tanke är att om jag nu ”verkligen” ska äta 900 Fa om dagen så måste jag vänja mig vid det faktum att jag får göra lite tvärtom. En PKUare som har följt korrekt diet och korrekt Fa intag som ska ner i värden på 200-300 i provsvar går ju ner i Fa intag till viss del och där lär ju utgången bli bra. Men jag som har ätit för lite ska nu äta mer för att gå ner i värdena..


Nej, nu orkar jag inte tänka mer på det här!

 

// Micha


En mors berättelse

Här kommer en liten berättelse om hur min mamma upplevde det när jag kom till världen.
Det är möjligt att ni andra mödrar till barn med PKU upplevt saker annorlunda, hör gärna av er till mig med er berättelse så publicerar jag den här - även en länk till era bloggar, om ni har någon sådan.
Mail: [email protected]


"Min dotter har PKU.."


"PKU? Det heter den sjukdom eller rättare sagt, det är ett ämnesomsättningsfel som din dotter visar tecken på" sade läkaren, som ringde från St Göran några dagar efter att min dotter var född. Men? Vad? Vad menade han? Hur skulle hon kunna vara sjuk? Och hur kunde han veta något sånt?


Han fortsatte med: "Jag skulle vilja att ni kommer in till oss ganska omgående med er dotter så att vi får ta lite prover på henne. Det är mycket viktigt för om det skulle visa sig att hon har höga värden så måste vi få ner dom snabbt för att det inte skall påverka hjärnans utveckling." Han fortsatte att prata om detta men jag var redan borta i mina tankar som om det var en dödsdom nästan.


Jag bara kände hur det började snurra för mig. Jag var ju precis hemkommen från sjukhuset och maken var bortrest på jobb i några dagar. Bröt ihop fullständigt och ringde min far som låg och sov efter att ha jobbat natt.
Hasplade ur mig något mellan tårarna så han hämtade oss och körde till sjukhuset. Grät hela vägen för jag hade inte den blekaste aning om vad PKU var för något.


Vi möttes av personal och läkare som alla försökte lugna ner mig men jag var totalt utanför allt sunt resonemang.
Hade jag vetat lite om PKU så hade jag aldrig tagit det så hårt som jag gjorde då, även om jag var nyförlöst med stor blodförlust, mannen bortrest, hormoner osv. Som det var nu, var jag totalt förstörd och kunde inte ta in
någonting alls första dagen. Vi var ju tvungna att stanna kvar på sjukhuset för att få ner hennes värden och för att lära mig vad som behövdes för just detta.


Jag fick träffa dietist och prata om kost och kosttillskott och veta vad som faktiskt krävdes för att hon skulle få vara frisk. Det var väldigt mycket information på en gång och svårt att ta in allt. Jag tyckte att detta var en diet från helvetet. Att hon inte skulle få äta i stort sett någonting var ett hårt slag för en matgris som jag.
Specialkost fick man hämta på apotek som t.ex. makaroner, mjöl, kex, kosttillskott mm.
Baka allt själv, göra speciell mat till henne och dessutom väga allt som hon skulle inta.
Förutom detta, skulle vi ta ett blodprov i hälen varje vecka och skicka in till labbet.


När alla tester och möten med dietisten var klara fick vi åka hem, äntligen.
Det visade sig sedan att hon har den klassiska formen av PKU och också skulle behöva ha den striktaste dieten.
Det var enormt jobbigt att få reda på att min dotter skulle behöva gå på en stenhård diet för troligen resten av sitt precis påbörjade liv. Lyckan man kände av att bara ha fött en frisk dotter förbyttes snabbt till stark rädsla av att hon skulle få så otroligt jobbigt i livet med kosten i skola, dagis, kalas osv. Detta var ju inget man önskar sitt barn precis.


När jag väl var hemma började chocken lägga sig. Läste om och om igen all information och recept fast hon inte
kunde äta fast mat ännu. Det började sakta sjunka in att mitt barn skulle bli friskt om hon bara följde sin diet ordentligt. Att sedan börja sticka sitt barn i hälen och ta prov var inte heller något man föreställt sig. Det gör ont i modershjärtat.


Det var jobbigt i början med matningen då hon behövde ha lite bröstmjölk och sin specialvälling. Man fick väga henne innan amning och efter för att se hur mycket hon fick i sig av bröstmjölken och så fick jag blanda proteinfri välling och ge som extra tillskott. Detta höll i sig några dagar bara för min mjölk sinade, förmodligen av all stress som jag hade haft. Nu åt hon bara specialvällingen.


Efter ett tag växte jag in i allt detta och mathållningen gick fint. Sen var det dags att introducera aminosyror och mineraler i form av ett pulver som blandades med lite saft! Mindre kul! Smakade och höll på att kräkas.
Min dotter grimaserade illa första veckan och sen gick bättre och bättre. Det värsta är att man känner sig hemsk att nästan tvinga på äckliga saker till sin älskade unge då man aldrig skulle göra det annars. Många gånger har man frågat sig varför händer detta just oss? Då har man istället försökt tänka att det kunde ha varit mycket värre egentligen. Så länge hon utvecklas normalt är det ju okej egentligen. Hon var ju precis som alla andra ungar och en glad, positiv och social liten tjej, för att använda ett slitet uttryck.


Sen var det dags för nästa steg!
Dagis.
Jag gjorde listor på vad hon fick äta och inte. Personalen var lite förskräckta och vi kom överens att jag
skulle ha ett litet informationsmöte om maten med alla. Jag lämnade bröd, pasta och massor av recept till dem. Sen gick jag hem och var orolig. Det gick dock ganska bra bortsett från ett och annat litet misstag.


Det som ju var lite värre var när hon lekte ute med kompisar som åt godis och choklad som innehöll mycket protein. Då ville min flicka också ha det och kontrollen var mycket svår att hålla. Proverna som kom veckorna efter var dock höga och allt kom fram i ljusan dager. Hon hade inte klarat av att stå emot och ätit så klart.
Morfar tog ett allvarligt snack med henne och sen var det över. Det är svårt att neka gotta till sina barn men här var det tvunget. Det fanns ju andra alternativ än choklad som sagt.


Ok! Skolan då.. Samma sak där. Listor och recept sändes till köket och skolans matsal samt möte med dem.
För det mesta gick det bra men jag lämnade bröd i skolan ifall det var något oätligt som kom till lunchen. Då fick hon ju något i sig i alla fall. Det var lite samma sak i skolan som på dagis att man missade ibland och kunde servera ägg med grönsaker men nu kunde hon själv börja se vad hon inte fick äta och DET var riktigt skönt.


Idag är hon 25år och en underbar, positiv, härlig och fortfarande social person som vill alla väl och lite till.
Hon är det bästa jag har gjort.
                                                                       

Stolt mamma


Måndagen den 10:e januari 2011

Surprise surprise!

Ikväll står det kickboxning på schemat med bästa Helene!
Fick ett sms med en förfrågan till lite kick och box och tackade ja direkt!
Ska bli skönt att få slå av sig lite (det betyder att det ska bli skönt att bli slutkörd med andra ord..)

Vi får se hur mycket jag orkar på det passet - brukar bli längre passtid när man tränar själv istället för att träna upplagt pass. Upplagt pass är på 70 minuter.
Förhoppningsvis kan jag ta lite bilder i träningslokalen som jag slänger upp här sen.

Helgen passerade fort och jag hann inte riktigt med, men det är som vanligt. Precis som vanligt.
Vi var och tittade på 3 radhus i olika områden och fastnade inte riktigt för något av dem. Det första var väl mer intressant än de övriga, men vi har inte ens kollat lånelöfte än så vi får se vad det hamnar på när vi går till banken på fredag.

Vad gäller räknandet har det gått bra och igår kväll skickade jag veckans matdagbok till dietisten för granskning.
Prov tog jag i lördags som tidigare nämnt och jag hoppas att jag ligger någorlunda bättre än tidigare.

Som jag sagt tidigare så var första veckan en prövovecka och det blir intressant att se vad den gav.

Jag fortsätter att räkna på och föra matdagbok och förhoppningsvis går dessa 12 veckor fort.. (vaddå oxveckor..?!)


Mycket händer i mitt liv just nu och jag ser positivt på allt men jag är en person som gärna vill att allt sker på en dag. Kanske är det nyttigt att få öva på tålamodet?

Här nedan följer ett utdrag från pku.se. Det är en artikel/berättelse om en PKU-kvinna som fått barn. De flesta PKUare har väl förhoppningsvis redan läst den, men jag lägger ut den ändå.

"Hej!

Jag heter Anna, är 34 år och har två helt vanliga, underbara barn – Emilia som är 3,5 år och Susanna som är 5 månader. Tillsammans med barnens pappa Lasse utgör vi en helt vanlig småbarnsfamilj. Det enda som skiljer oss från mängden är att jag har PKU. Det här är min berättelse om hur det kan vara att vara gravid när man har PKU.


Ända sedan jag var liten har jag varit väl informerad om vilka uppoffringar och vilken disciplin som krävs för att kunna genomföra en graviditet när man själv har PKU, allt för att inte skada sitt väntade barn. När jag var riktigt liten trodde vetenskapen faktiskt inte att det skulle vara möjligt alls. När jag som tonåring pratade med kompisar om framtiden och familj och barn brukade jag avfärda tanken –”nja, jag tror inte det, då måste jag hålla en så strikt diet, jag skulle bara få äta salladsblad och morötter...” Det låg faktiskt mycket mer i det uttalandet än jag själv kunde ana. Inte konstigt då att jag hann bli nästan 30 år innan vi kände oss beredda att verkligen ta steget och försöka skaffa barn.


Jag är nog ofta rätt slarvig med min diet – i vanliga fall brukar jag äta ganska fritt, och bara tänka på att inte äta alltför proteinrika födoämnen. Det fungerar för det mesta bra, ibland påpekar min läkare att jag nog borde försöka ligga lite lägre i fenylalaninintag. Planerar man en graviditet är det en helt annan sak, själv plockade jag fram våg och räkneblock och bokförde minsta tugga. Det är en sak att laborera med sin egen hälsa, och en helt annan att riskera skador hos sitt barn – är det något jag inte vill vara med om så är det att en vacker dag fråga mig om jag orsakat att mitt barn inte utvecklats som det skulle ha kunnat om jag bara skött mig bättre. Nej, här finns inget utrymme för slarv!


Det första steget vi tog var att diskutera en eventuell graviditet med läkare och dietist – det finns ju många frågor att ställa. Vad finns det för risker för barnet, hur mycket erfarenhet har man om detta, hur noga måste man vara med dieten, vad är risken att även mina barn får PKU osv. Hittills talar allt för att en kvinna med PKU får helt friska barn om hon håller en blodfenylalaninnivå under 300 mol/l under hela graviditeten. Återstår alltså ”bara” att anpassa dieten efter dessa förutsättningar – något som i sig kan ta lite tid. Hur mycket fritt protein man kan äta och hålla sig på dessa nivåer varierar naturligtvis stort med olika individer. Själv har jag en viss restfunktion hos fenylalaninhydroxylasen som hjälper till vid lite högre blodfenylalaninnivåer, men skall jag ner till nivåer kring 300 krävs rätt stora dietrestriktioner. Jag hamnade på omkring 700 mg Fa i intag per dag. Det känns inte särskilt mycket för en vuxen kvinna med vana att äta det mesta som bjuds. Dieten bestod av frukt, vissa grönsaker och rotfrukter i begränsade mängder och i övrigt specialprodukter kompletterat med stora mängder proteinersättning.


Som med mycket annat som man tror kommer att vara jobbigt att genomföra är det värst innan man sätter igång. Visst tog det lite tid att anpassa dieten, och ibland förstod jag inte riktigt varför värdena inte låg som de borde, kanske jag hade en liten infektion på gång, kanske för lite energi i kosten, kanske något annat... Till slut är nivån där den skall, och då är det ju bara att bli gravid...eller...? Har man otur så kan det ju bli en ganska lång och påfrestande väntan på att det stora undret skall inträffa. Fast man kan ju ha tur också, och det hade faktiskt vi. I alla fall med första barnet, och den andra gången visste vi ju vad det var vi väntade på.


Det där med maten var jobbigt i början. Den blev ibland rätt torftig då orken och fantasin tröt, det tog mycket tid att laga middagar och förbereda lunchpaket att ta med till jobbet, och proteintillskott drack jag i sådana mängder att jag kände riktig avsmak för det. Snart nog fick jag i alla fall in rutinerna, jag behövde inte längre bläddra i tabeller för varje ingrediens i maten, utan lärde mig många värden utantill, och det blev något av en utmaning att hitta på nya proteinfattiga rätter som var goda.


Om tiden innan jag blev gravid kändes tung emellanåt så blev tillvaron desto lättare efteråt. Vad fantastiskt spännande att bära ett barn inom sig! Det är en väldigt speciell tid, något helt annorlunda mot allt jag tidigare varit med om. Det händer så mycket med kroppen och med sinnet. Visst fanns där även orosmoln, några blodprov som visade lite för höga Fa-värden och en undran om det verkligen kunde vara sant att där fanns ett växande foster med rätt antal armar och ben. Jag tyckte det var en oerhörd lättnad att få bekräftat att allt stod rätt till vid ett ultraljud i vecka 11 – jag har aldrig någonsin haft en sådan spänningshuvudvärk som den dagen, så nog hade jag oroat mig mer än jag själv kunnat ana.


Någon gång kring vecka 16-20 började det märkas att fostret hade ökat tillväxttakten – plötsligt kunde jag äta lite mer, och det gjorde en stor skillnad att kunna lägga till 100 Fa per dag i intag. Vid den här tiden började jag ju också kunna känna hur fostret rörde sig i magen, och att hålla diet var ju nu helt självklart och inget bekymmer. Tvärtom medförde det nog faktiskt att jag lade ner mindre energi på de vanliga graviditetsbesvären, som foglossning och ödem. Vid slutet av graviditeten var jag uppe i 2000 i dagligt Fa-intag, alltså nära nog en tredubbling mot hur jag startade. Så om jag saknade animaliska födoämnen i början var de nästan en nödvändighet mot slutet – om än i små mängder – för att fylla upp dagskvoten.


Under hela graviditeten och även tiden före tog jag två till tre blodprov per vecka. Jag hade ett bra stöd från min läkare och min dietist ställde upp rent fantastiskt med att meddela provsvar, justera dieten och svara på frågor när något kändes oroande (ett stort tack till dig Gunn!). På mödravårdscentralen behandlades mina graviditeter som vanliga okomplicerade dito, och min barnmorska överlät allt ansvar för dietkontroll på mig i förvissning om att jag hade all den hjälp som behövdes. Hos henne ägnade vi oss istället åt att mäta och gulla med magen och diskutera allt det andra som alla gravida funderar över, och det var skönt att ha någonstans att bara vara gravid också.


Så här i efterhand känns det inte som dieten i sig var speciellt jobbig, ja mycket jobb var det ju förstås, men det fungerade ju bra till slut. Det som kunde kännas tungt var snarare att alltid planera tillvaron och alla måltider så noga. Det finns inga som helst tvivel om att det var värt allt slit, det fanns ju gott om goda stunder också. Och många föräldrar kan säkert hålla med mig om att få barn är bland det största som kan hända. Att ha fått vara med om detta två gånger räcker en livstid."


/Anna Pettersson


Lördagen den 8:e januari 2011

Då var helgen här och vid den här tiden imorgon kommer det att kännas som att den är över redan.
Har stor lust att vara ledig och inte göra någonting - men då blir man utfattig, till slut rastlös och heter man Micha så klättrar man snart på väggarna. Bättre att bara jobba då.. Hmm..
Igår gjorde jag en av mina favoriträtter till middag. Faktiskt andra gången denna vecka. Rätten är väldigt lik fiskpinnar men är i själva verket palsternacka. Om du aldrig har provat denna rätt så tycker jag att du ska det, det är jättegott och en fördel är att ingen frågar vad man äter när man äter i lunchrummet på jobbet, för så likt fisk är det. Jaja, nog tjatat. Här kommer en bild:


Ingredienser:
Potatis
Palsternacka
Paprikapulver, salt, peppar (om man vill)
Ströbröd (Moilas använde jag men bäst är ströbröd gjort på basbröd=mindre Fa)
Remouladsås
Lite citronsaft
Skala potatisen och palsternackan/palsternackorna. Skär sedan palsternackan i skivor, inte för tunt men inte heller för tjockt (svårt det där..)
Koka potatis och palsternacka i lätt saltat vatten. Plocka upp palsternackan då den kommer bli klar först, gör test och se om det är lite stuns i den men samtidigt ska den lätt glida av gaffeln vid "gaffelprov".
Lägg bitarna av palsternackan på ett fat med ströbröd. Panera ordentligt med ströbröd då palsternackan fortfarande är varm. (Vem behöver ägg liksom?)
Stek sedan palsternackan i matfett  (lite olja och lite smör=bästa smaken). GLÖM INTE POTATISEN!
Häll lite paprikapulver på palsternackorna och eventuellt lite salt eller annan krydda om man vill. Vänd för att få jämn yta på båda sidor. OBS! Se till att värmen inte är för hög - det leder till svart ströbröd och det smakar peck!
Servera med någon färsk grönsak och remouladsås (jag föredrar Mills remouladsås) Häll gärna lite citronsaft på palsternackan och/eller potatisen.
Palsternackorna blir panerade..
Smaklig måltid!
Observera att det kan se mycket ut på tallriken men det är 118 g potatis (3 små), 137 g palsternacka, 122 g gurka och en tomat 115 g. Remouladsåsen tar man väl olika av men jag tog 27 g. Ströbröd tog jag 23 g av (Moilas).



267,07 Fa hela rätten
(inte räknat med matfettet då alla använder olika mängd)
Alla väljer ju olika vad det gäller att lägga upp måltiderna. Har ni något knep för att fördela Fa jämnt under dagen? Tipsa mig gärna!
Imorse var det dags för blodprovet..
För någon med PKU eller som förälder till någon med PKU, kan man se att
jag slarvar lite med cirklarna.. Ja, sånt händer..
Idag var jag till gymmet då jag inte kunde säga emot grannen som vill ha med mig på ett Bodyjam-pass.
Kul att träna med mina två fantastiska grannar. De är även mina vänner. Neighbours and friends..
Hade fikasällskap idag då underbara Sara kom på besök en sväng. Jag var lycklig då jag blev av med lite kläder som passade henne perfekt, samt en flaska rött som varken jag eller Tim skulle dricka av.
Nu ska jag planera middagen. Hoppas ni har en trevlig helg!
/ Micha

Fredagen den 7:e januari 2011


WOW!
Härligt att se att folk har börjat hitta hit!
Ni är så varmt välkomna allihop!

Igår var jag ledig och i vanliga fall är jag ju rätt dålig på att äta då men jag lyckades få i mig hela 813,06 Fa.
Jag vet inte om det är fel på min räkning eller om jag bara åt för lite Fa tidigare men jag har svårt med att tänka ut maträtter som ska innehålla tillräckligt med Fa. Nu skriver jag ju verkligen upp precis allt jag äter och dricker förutom vatten. Vatten skriver jag inte upp men det innehåller ju inte heller Fa.
Den som lever får se säger man och vi får väl se när jag får tillbaka matdagboken med mina uträkningar från min dietist nästa vecka.

Jag ser denna vecka som en prövovecka för att känna in mig på att äta som jag gör och för att se hur värdena hamnar. Sedan får man väl justera det som inte stämmer - men jag kan säga en sak och det är att; om det ska vara såhär att räkna Fa så gör jag det mer än gärna. Jag tycker att det är kul (!), jag tycker att det känns bra och jag mår bra av det. Dessutom får jag höra att jag är duktig (tack fina älskling som ger mig dessa komplimanger).

Det enda problemet jag kan tänka mig på längre sikt vad det gäller att äta 900 Fa om dagen är att träningen kan bli lidande. För denna vecka har jag inte tränat ett enda pass och det har jag medvetet gjort för att ha tid att räkna, förstå hur lång tid det tar att få ihop allt och för att spara på krafterna.

En spontan känsla efter dessa snart 5 dagar är att jag är grymt trött runt åttatiden på kvällen. Helt slut verkligen, och då har jag inte tränat. Som max gått en promenad. Hur ska man kunna träna kickboxning då liksom? Som sagt, en senare fråga men jag har ju tänkt att sätta igång träningen nästa vecka så vi får se hur mycket jag orkar.

Jo kickboxning förresten. En underbar träningsform. Vill bara göra lite reklam för sporten.. Har tränat till och från i 2 år och tränade väl som mest våren och sommaren 2009 - då var det 4-5 pass i veckan. Grymt skönt att känna sig så trött som man gör efter ett pass kickbox! Saknar det som f*n men jag har planer på att börja träna det så smått igen..

När jag inte tränar kickboxning tränar jag på WorlClass (försöker överlåta mitt kort då det inte passar mig längre) där jag tränar gruppträning (främst Bodyjam, BodyCombat och DanceAerobic) och en del på Crosstrainern. Jag vill börja simma två dagar i veckan och hitta lite andra roliga pass man kan gå på. Glädje är ett av ledorden vad gäller min träning. Jag måste känna att jag har kul eller njuter lite i alla fall, annars kan det kvitta.

Idag till lunch blir det "yoghurt" gjord på ett pulver.. som jag inte har namnet på i huvudet.. Väldigt proteinlågt hur som helst. Man reder yoghurten med pulvret,  Loprofinmjölk och en skvätt citronsaft. Till det är det cornflakes, russin, kokosflingor och frysta björnbär (som förhoppningsvis tinat när jag ska äta..). Exakta gram och Fa kan ni få av mig senare idag när jag har namnet på pulvret.

Anledningen till denna "lunch" är för att jag jobbar konstiga tider idag och jag behöver äta innan jag kommer hem samt få i mig mina tabletter Phlexy-10 till lunch. Är inte så hungrig idag.. Kanske att magsäcken anpassat sig till mindre måltider redan? Någon som vet hur fort det går? Försöker att äta frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Äter ingenting på kvällen efter middagen - det slutade jag med för längesen.

Mina mellanmål består av råa morötter (typ 2 st) eller 2 clementiner. Eller en banan. Ja, ungefär så.

Nu ska jag ta och fundera ut lite olika teman att skriva om. Några jag har på gång är i alla fall:

- En mors berättelse - att få ett barn med klassisk PKU då man själv inte har PKU
- Att vara barn med PKU
- Att vara tonåring med PKU
- Att vara vuxen med PKU
- En PKU-kvinnas berättelse om att föda barn
- Relationer och PKU
- Att resa med PKU
- Bra restauranger i Stockholm med positivt bemötande (går närmre in på vad jag menar med detta i senare inlägg)

Någon som har några andra idéer om vad ni vill läsa här? Välkomna med frågor i så fall!

Ha en fin fredag!
/ Micha



Torsdagen den 6:e januari 2011

Ledig dag idag.

 

Tidigare har jag varit dålig på att äta regelbundet under helger och lediga dagar. Nu får jag inte göra det längre.(Egentligen skulle jag aldrig slarvat med det tidigare heller, men men, bättring nu..) Klockan är runt elva och jag har fått i mig en kopp kaffe. Har vägt upp skorpor som jag kände för men har inte ätit dem än. Även en banan ska ner i magen är det tänkt. Snart, snart.

 

Jag fastnar ganska lätt i saker och glömmer av att äta ibland. Mina tabletter tar jag alltid, men just maten har varit svår. Idag har jag planerat cirka tider för att äta så jag borde inte missa något.

 

Jag har inte direkt några storslagna planer för denna lediga dag, men jag känner ett stort sug för att rensa ut bland våra saker här hemma då vi längre fram kommer att ändra boende - man kan alltid börja fixa det som fixas ska, i tid, för att slippa den stressen sen.

 

Vi har en del saker som vi ska göra oss av med och det kan man lika gärna ta tag i när man känner att man har energin, eller hur?

 

Tim, min sambo, är toppen vad det gäller mitt tjat om Fa och allt jäkla matprat jag har ägnat mig åt den senaste veckan. Han bryr sig och det är skönt, för jag gör ju det här för oss båda också. Om man vill komma någonstans måste man jobba och att då ha stöd från personer i ens omgivning är av största vikt. Glad för Tim och mina föräldrar samt vänner som bryr sig och som stöttar! Det är mycket värt för mig.

 

I vanliga fall tränar jag väldigt mycket och känner en del abstinens nu när jag inte tränat på ett tag. Jag har i och för sig promenerat mycket senaste veckorna och det visar sig att det har räckt för att jag ska hålla mig viktstabil. Jag var lite orolig för att jag skulle tappa lite kontroll på vikten för att jag inte tränat som jag brukar (brukar träna ett pass om dagen i alla fall, mer eller mindre) men det verkar som att jag inte behövde oroa mig egentligen - har inte gått upp ett gram. Det tycker jag är en vinst då det har varit lite fler kalorier under juletiden - men inga mängder heller.

 

Planerna för mig i träningsväg är att jag först och främst ska "bli av" med mitt Worldclass-kort som jag har. Är inte nöjd med den träningen längre och många kallar mig petig men om man vet vad man vill, varför ska man inte sträva efter det då? När jag lyckats med det (förhoppningsvis är en person redan intresserad, vi får se på söndag..) ska jag ta och prova runt lite på bland annat en simhall där de också har gruppträning med roliga inriktningar, träna lite kickboxning igen och se mig om efter vad som finns - utan krav på långa bindningstider. Jag hittar något snart och jag kommer definitivt inte sluta träna, för träningen är det som håller mig i form och som får mig att må bra.

 

Mina två viktigaste mål just nu är att hamna på en vikt som jag kan acceptera, trivas i, må bra i OCH gå ner i Fa värden och känna och visa att jag har kontroll på det. När detta har hänt och jag har landat i det mentalt, då kanske det blir ytterligare en resa mot nästa mål; familjebildning. Detta är inget som jag kan skynda på alls - det får ta den tid det tar. Jag måste nämligen ligga bra i värdena för att vi ens ska få ett klartecken att köra..

 

Många läkare säger att det i stort sett är omöjligt att gå ner i vikt samtidigt som man ligger bra i Fa värden - men jag har en annan känsla, oavsett vad som är "bevisat" och vad som rent medicinskt har kommit fram angående detta. Jag har kontakt med en annan PKUare (Malin heter hon) och Malin har berättat att hon själv lyckats gå ner i vikt när hon åt snålt med Fa - för att man äter oftare men mindre mål - och det är ju något som nästan alla dieter går in hårt på; att äta lite men oftare. Vi får väl se säger jag!

 

Vi får se hur mina resultat blir - jag kommer ju slänga upp mina framgångar och misslyckanden i den här bloggen så vi lär ju alla få veta om detta är möjligt eller inte. Förresten; håller man diet (vilken som) som inte innehåller socker, onödiga mängder fett (fel fett då) och tränar regelbundet och då varierad träning så finns det enligt mig inga bekymmer om en eventuell viktnedgång. Skulle detta misslyckas är det något annat fel i metabolismen tror jag..

 

Mentalt känner jag mig stark. Det är en skön känsla och den har jag haft denna vecka och sedan slutet på förra veckan då jag visste att det bara var några dagar kvar till att jag starten med Fa räknandet skulle dra igång. Jag känner att jag har bra kontroll och då jag är ett kontrollfreak så mår jag bra av det. Jag gillar att kunna tänka ut mindre måltider och att allt ska vägas - jag lär mig så mycket på det.

 

Jag slår vad om att de flesta äter alldeles för mycket faktiskt, man äter ju vanligtvis med ögonen och med tiden kan detta mått bli större och större... Väg maten! Det är ett tips för den som eventuellt vill droppa några kg i vikt. Att äta på en assiett är ett annat tips. Man blir mätt, kanske inte första gångerna då magsäcken måste anpassa sig, men efter ett tag så kommer mättnaden och du får i dig det du behöver men inte mer än så - det vill säga; du får inte i dig extra energi vilket leder till att du förmodligen förbrukar det du äter = viktstabilitet eller viktnedgång beroende på hur mycket du rör på dig. Enkel matematik, right?

 

Nu ska jag äta mina skorpor och min banan samt ta mig en kopp kaffe till.

 

Skriver lite sen igen!

 

// Micha


Onsdagen den 5:e januari 2011


Att räkna Fa

 

En liten uppdatering igen då..

 

Jag som aldrig har räknat Fa tidigare har ett väldans trassel med det just nu, men jag ger mig inte! Själva räknandet i sig är inte svårt, formlerna är lätta. Det som är svårt är att få det att stämma när man använder olika källor för proteininnehåll. Jag märkte det idag då jag fick svar från min dietist - jag hade skickat henne mina noteringar och beräkningar för måndagen denna vecka och de stämde inte kan jag säga. Någonstans har jag antingen missat, eller som hon själv sa; det är svårt om man går efter proteininnehåll och mått (det är något där som är lite lurt tydligen..) och inte efter Fa som finns i kokboken.

 

Den där kokboken - den är verkligen guld måste jag säga! Där finns ju alla de vanliga livsmedlen och det är angivet hur mycket Fa som finns i varje livsmedel per 100 gram. TOPPEN! Tror jag ska ta och kopiera sidorna i boken så jag har de med mig vart jag än går.. (För att köpa ett ex av boken; besök http://www.pku.se/!)

 

Hur som helst; jag hade först räknat ut att jag skulle ha intagit så lite som 696 Fa i måndags. På hela dagen! Det är ju ingenting! När jag sedan fick tillbaka korrekta mängder (mg Fa per sak jag ätit) så blev det ynka 593 Fa kvar. Vad hände?! Personligen tror jag att jag har gått in i det här med räknandet helhjärtat och är "för" försiktig. Det känns bra i alla fall, jag kan ju alltid lägga till saker - det är svårare att reducera matintaget om det redan är reducerat så att säga.

 

Nu är det ju så att jag kommer att skicka hela matdagboken vecka för vecka till Erika (dietisten) så att hon kan hjälpa mig att se vad som stämmer och vad som inte stämmer - sedan kommer jag att lägga upp resultatet här i bloggen. Mest för min egen del, men även för anhöriga och andra som vill följa min resa lite..

 

Hur lyckas man då med att hålla stenhård koll på allt man stoppar i sig? Ganska enkel matematik, det som är svårt är ju att ändra tänkandet och inställningen en del. Minnet ska tränas upp också; man kan inte bara ta en frukt då man blir sugen, den ska vägas först!

 

I måndags morse drog jag med mig ena matvågen till jobbet och här har den stått sedan dess. Hemma har jag en annan matvåg som får hjälpa mig där. Det första jag kom att tänka på när jag bestämt mig för att gå "all in" med detta var att jag inte längre kommer att kunna äta frukt. Det är ju fel. Jag måste bara planera lite. För i min tanke skulle det inte finnas någon lösning på frukten/mellanmålen. Det är lätt åtgärdat; då jag oftast äter mellanmål när jag jobbar så har jag en matvåg på jobbet och slipper då stå hemma och skala frukt eller skära upp frukt i bitar innan jag åker till jobbet. Det var min mardröm, just att inte kunna lösa mellanmålsproblemet.

 

Jag vet ju ännu inte hur det skulle vara om jag skulle gå på stan en dag och plötsligt bli hungrig till exempel. Nu har ju jag den fördelen att jag gärna är hemma, hemma hos kompisar eller hos föräldrarna - där kan jag ha med mig en våg om jag skulle behöva.

 

Att äta ute är inte att tänka på för jag tänker inte förhöra kockarna om hur mycket fett de steker maten i, hur många gram potatis det är och definitivt inte sitta och väga restaurangmat! Jag klarar mig utan det faktiskt.

 

Nu går inte jag på stan och har inga planer på att resa någonstans heller för den delen. Inte på bra länge. Jag är en hemma-mys-tjej och inget annat.

 

En annan sak som jag strykt från listan är att gå bort på middagar under denna period. Såvida jag inte hamnar hos mina föräldrar på middag då förstås, för de kan ju detta med PKU kosten.

 

På lördag ska jag ta prov och jag ser fram emot att se resultatet. Räknar inte med att det provet kommer ligga där jag vill vara men provet efter borde vara mycket bra.

 

Nu ska jag ta och dricka lite kaffe och fundera ut några maträtter.

Ha en trevlig helg!

 

/ Micha


Tisdagen den 4:e januari 2011


Att välja ett jobb som synkar med PKU

 

När man kommer upp i åldern då det är dags att skaffa sitt första jobb kan det vara bra att tänka igenom ett par saker. Själv har jag erfarenhet av olika jobb och tänkte dela med mig av det.

 

Mina spontana åsikter kring jobb är enkla:

- Tänk på att du måste kunna ta rast, alternativt kunna ta din ersättning där du är (under arbetstid) - ett exempel på sämre jobb var när jag jobbade som civilväktare (butikskontrollant)

 

Varför?

 

- Beroende på var du jobbar och i vilken miljö det är så kan det vara svårt att få till raster och tillfälle att äta/ta ersättningen som man ska. Jag jobbade själv i handelsmiljö som ordningsvakt och även som civilväktare. I båda fallen kan det vara så att man griper någon och blir väntandes på polis väldigt länge - du kan inte gå ifrån för att du behöver äta till exempel. Om man jobbade ensam och grep någon för en stöld kunde det gå en hel dag utan rast eller möjlighet att äta och mycket berodde på hur mycket det fanns att göra under en dag, om man kunde komma ifrån. En väktare/ordningsvakt har i många fall betald lunch vilket innebär att man måste rycka in och jobba igen om det krävs. Då är det bara att lämna mat och ersättning och springa på larm.

 

Med andra ord är det valet av arbetsplats inte så smart om man har PKU.

 

Att vara väktare/ordningsvakt på en plats där man har schemalagda luncher eller i alla fall möjlighet att ta en lunchrast och man är garanterad lunchrast eller småraster - då är det en helt annan sak. Exempel på väktaryrken där det gäller är receptionsarbete, larmcentral och till viss del ronderande väktartjänster.

 

Jag arbetade även i en Vivo butik i 3 år (mellan 16-19år) och det var i början bara kvällar och helger med raster och lunchraster så det gick väldigt bra. Jag hade då inga problem med maten då jag tog med mig matlåda vid helgjobb och avsatte tid att ta min ersättning under rasterna. När jag senare jobbade heltid där så fungerade även det bra.

 

Idag jobbar jag som receptionist för Securitas räkning ute hos kund och det synkar väldigt bra med PKUn. Tidigare, i mitt arbete som väktare i handelsmiljö blev mina värden höga då jag inte åt på många timmar, slarvade med ersättningen som aldrig förr samt åt massor när jag väl fick äta. HELT FEL med andra ord.

 

Så, för att sammanfatta:

 

- Välj ett jobb där du har lunchrast och mindre raster.

- Välj ett jobb där du har möjlighet att ha med dig matlåda.

- Välj ett jobb med bra tider så att du kan ha dagliga rutiner. Om du trivs med nattjobb och dina värden inte påverkas märkbart av det - grattis! Det är dock svårare med natt och sena kvällsjobb än med dagjobb (i alla fall för min del..)

 

Välj smart! / Micha


Måndagen den 3:e januari 2011


Nytt år - nya rutiner

 

Som jag nämnde i tidigare inlägg ska jag reducera mitt dagliga Fa intag och anledningen till detta är att jag någon gång längre fram vill bli gravid. För att kunna bli gravid som kvinna med klassisk PKU krävs det att man ligger väldigt lågt i värdena (Fa värden som mäts i mmol) en längre tid innan man får klartecken att bli gravid. Rekommendationen är 3 månader innan man får ett OK att prova.

 

Jag som i normala fall ska få ett värde runt 400 på ett prov har ofta legat för högt i värdena - allt från 500-1000 till och från. Senaste tiden har värdena varit mycket stabila och legat runt 600-700. Nu ska jag alltså ner till 300 eller mindre. För att kunna gå ner så mycket i värdena krävs kraftiga restriktioner i matintaget, kraftigare än i vanliga fall vid PKU.

 

Det nya året har precis börjat och de senaste dagarna har jag planerat och planerat lite till.

 

Med start tidigt imorse stod jag och försökte räkna ut vad min frukost innehöll i Fa. Inte helt lätt då jag måste lära mig hur jag ska räkna om jag äter 2 skivor "basbröd" bakat efter receptet på mjölförpackningen (Lågprotein mix mjölet). Jag valde att väga skivorna. 74 gram bröd blev det men lite smör på och lite sockerfri marmelad (som naturligtvis inte innehåller aspartam heller.. Dalfour heter märket. Stoppade i mig mina 30 tabletter Phlexy-10 och en kopp te och var sedan redo att åka till jobbet.

 

Har räknat ut att min lunch kommer att innhålla 175 mg Fa (eventuellt mer OM jag äter en avocado till men då får jag räkna om den slutgiltiga mängden Fa.

 

Jag ska äta 900 mg Fa om dagen är det sagt - i alla fall till en början så får vi se hur lågt provsvaren går - eventuellt att man får dra ner/öka mg Fa. Jag kommer att uppdatera bloggen med resultat från proven jag tar - och jag kommer att uppdatera om jag kommer på bra tips och idéer för den som vill gå ner i Fa.

 

Första veckan är nu inledd och jag hoppas att jag ska ha många idéer i matväg så att jag har det lite lättare under den här 3 månadersperioden. Jag har gjort upp listor på matförslag och kommer den första tiden att fokusera på räknandet av Fa så att det blir rätt - det är prio ett just nu! (träning kommer jag naturligtvis också att ägna mig åt, men första veckan ser jag som en planeringsvecka - sedan ska jag komma in ordentligt i träningen också.)

 

// Micha


Vad är PKU?

 

Det finns inte jättemycket information om PKU men en del sidor kan man hitta som beskriver ämnesomsättningsfelet eller "sjukdomen" som många väljer att kalla PKU.

 

Följande text är hämtad och lånad av PKU föreningen (http://www.pku.se)

 

Fenylketonuri (på latin phenylketonuria, PKU, ibland benämnd Föllings sjukdom), upptäcktes 1934 av den norske läkaren Asbjörn Fölling. Han undersökte två syskon med svår utvecklingsstörning och kramper och kunde fastställa att de utsöndrade fenylketoner, en ovanlig nedbrytningsprodukt av aminosyran fenylalanin, i urinen. Vid fenylketonuri råder brist på ett enzym som behövs för att omvandla fenylalanin till tyrosin, en annan aminosyra. Överskottet av fenylalanin lagras i blodet och skadar hjärnan. Utan behandling utvecklar barn med fenylketonuri en allvarlig hjärnskada. Den tyske läkaren Horst Bickel visade vid försök i England på 1950-talet att hjärnskadan helt kan förhindras med en tidig, och som regel livslång, dietbehandling.

 

Fenylketonuri förekommer i olika former och av olika svårighetsgrad. Behandlingen - dietens utformning och hur länge den måste ges - är beroende av sjukdomens svårighetsgrad och måste utformas individuellt för varje barn.

 

På 1960-talet utvecklade den amerikanske mikrobiologen Bob Guthrie en enkel metod att undersöka blodprov från nyfödda för att tidigt identifiera barn med fenylketonuri. Provtagning av samtliga nyfödda inleddes i Sverige 1965.

 

Biokemisk bakgrund

Vår föda består i huvudsak av 3 olika beståndsdelar (fett, kolhydrater och proteiner). Protein består av ett 20-tal olika byggstenar som kallas aminosyror. Proteinet i maten bryts ned i mag-tarmkanalen till enskilda aminosyror som sedan tas upp via blodet. En av dessa heter fenylalanin.

En normalindivid i Sverige har ett dagligt proteinintag som överskrider vad som behövs för uppbyggnad av kroppens egna proteiner. Intag av protein därutöver gör att aminosyror omsätts till energi.  En individ med PKU saknar en funktion i ett enzym i levern, som ska bryta ned fenylalanin så att det kan användas som energikälla. Ett enzym är en biologiskt aktiv substans som påskyndar ämnesomsättningsprocesen utan att själv förbrukas.

Det enzym som har bristande funktion hos individer med PKU heter fenylalaninhydroxylas. Produkten av processen är tyrosin.

Då detta enzyms funktion är nedsatt eller saknas stiger halterna av fenylalanin i kroppsvätskorna. Detta har en skadlig inverkan på nervsystemet. Fenylalaninhalten i blodet i blodet är i stort sett densamma som i övriga kroppsvätskor.

 

Medicinsk bakgrund

PKU är en medfödd och ärftlig ämnesomsättningssjukdom. Utan behandling ger den skador på nervsystemet som leder till hjärnskador och olika former av kramper. Barn med PKU är helt normala vid födseln. När sjukdomen är diagnosticerad är det viktigt att behandlingen startar så tidigt som möjligt innan några skador hinner uppkomma. Behandlingen går ut på att införa en diet där intaget av protein kontrolleras noggrant. En väl genomförd diet leder till att barnet utvecklas fullkomligt normalt.

 

Behandlingen

Behandling av PKU består i att intaget av fenylalanin sker på ett kontrollerat och välavväggt sätt i samarbete med läkare och dietist. Riktmärket för uppläggningen av dieten är koncentrationen av fenylalanin i blodet. Denna bestäms genom blodprovstagning som patienten tar regelbundet. Proteinintaget ska vara sådant att fenylalaninhalten i blodet håller sig inom vissa gränser. Om det blir för lågt så bromsas de kroppsuppbyggande processerna, och om et blir för högt ansamlas fenylalaning i kroppen.

Dieten består av en i huvudsak vegetarisk kost - grönsaker, rotfrukter, potatis, ris, frukt - och en fenylalaninfri aminosyrablandning. Denna ersätter de viktiga aminosyror som finns i naturligt protein (kött, fisk, ägg, osv). Vidare finns det en rad fenylalaninlåga specialprodukter som kan användas för att komponera en mera varierande och aptitlig kost. Det är viktigt att maten totalt sett har en näringsriktig och balanserad sammansättning så att enegiintag och intag av näringsämnen är tillräckligt.

Idag anses det att dietbehandlingen måste fortgå hela livet. Det är möjligt att en mera normal kost kan intas vid vuxen ålder men brist på erfarenhet av mera långvarig behandling gör att man bör iaktaga försiktighet.

 

Se gärna dessa länkar för mer information:

 

http://www.pku.com/ - Ett community startat av amerikaner (jag är själv medlem där) - mycket information om produkter och maternell PKU. Många bloggar att följa. Engelsk text.

 

http://www.pkunews.org/ - Bra, informativ sida på engelska.

 

http://www.pekou.se/ - Privat hemsida. Rik på information om PKU. Här kan du läsa lite om forskning, kosten och behandling samt se lista över kontaktpersoner.

 

// Micha


Torsdagen den 30:e december 2010

Slutet gott, allting gott - eller?


Hur firar du nyår? Mycket god mat, alkohol och smällare?

 

Själv firar jag i lugn och ro med sambon, mina föräldrar och vår tillfälliga vovve (är hundvakt åt en Papillon för tillfället). Som en början på nyårskvällen ska vi äta middag hos mina föräldrar (årlig tradition) för att sedan åka hem till vår lya och spendera resten av kvällen med våra allra bästa vänner. Inga raketer, ingen alkohol (för mig då) och inget party - bara vi och kvalitetstid.

 

Nyårsmiddagen kommer troligtvis att bestå av fläsk eller oxfilé med kokt potatis, ugnsbakade grönsaker och svampsås med en härlig grönsallad till. Det brukar bli mat åt det hållet.

 

Vad äter då jag?

- Potatis, sås (som är redd på maizena eller grädde), ugnsbakade grönsaker och sallad. Mätt som en plätt blir man hos mamma - hon är en riktig fena på god mat! Vad skulle jag göra utan dig och dina idéer, mamma?

 

Så jo; allting blir gott, i alla fall på nyårsafton. Att göra en närmare analys av vad som hänt under året orkar jag inte just nu. Det blir inga smällare hos oss - jag är inte raketfantast alls. Då vi haft hund många år (dessutom skotträdd) så har vi bojkottat allt vad smällare och raketer är. Gör det du också - för djurens skull! (eller vänta till tolvslaget..)

 

Jag har planer för 2011 - jag ska ner i mina värden. Kommer att hålla mig till en låg nivå Fa varje dag och föra matdagbok samt bättra på provtagningen som jag har varit rätt dålig på..

 

Gott nytt år på er! / Micha


Onsdagen den 29:e december 2010

Presentation


Vem är hon och varför har hon skapat denna blogg?

Namn: Michelle Nicole Kuchar

Ålder: 85:a (fyller 26 år 2011)

Född och uppvuxen: I Stockholm (Karolinska Sjukhuset)

Bor: Fortfarande Stockholm, i en förort.

Sjukhus/Mottagning: Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Läkare: R. Zetterström

Dietist: E. Forssell

PKU typ: Klassisk

Diet: Har följt diet sedan födseln med en del högre toppar i Fa värden under åren.



Bloggens syfte: Att nå ut till alla PKU:are i Sverige (kanske i något annat land också) med information om PKU och vardagliga problem, funderingar och kanske en del nyheter (beroende på vad man kan få tag i..) En annan tanke är att jag och min vän Malin (också KPKU) ska dela med oss av våra berättelser sedan födsel och även vad det gäller maternell PKU (att skaffa barn som PKU kvinna).

 

Jag har länge känt att det saknas mycket information på nätet om PKU - då menar jag främst lättlästa dokument, berättelser om andra som har PKU och för en kvinna i fertil ålder är just maternell PKU väldigt intressant. Jag vill på något sätt kunna bidra med något då jag själv sökt så mycket information utan att riktigt hitta det jag söker... tills nu får man säga, för jag har ett antal länkar och tips till er andra PKU:are därute. Många av dessa är dock på engelska.

 

Jag hoppas att jag ska kunna bidra med något i alla fall. Kommentarssidorna tänkte jag att vi kunde använda som bollplank; vad vill ni att jag skriver om? Byt gärna adresser/bloggadresser/information med varandra där. Det kan faktiskt vara riktigt trevligt att ha någon man aldrig behöver förklara något för, någon som kanske känt samma saker, samma oro, varit nedstämd och ledsen för att livet inte alltid känns så lätt med PKU - eller helt tvärtom; någon kanske känner att han/hon inte störs så mycket av "diagnosen" till exempel och kan ge inspiration åt andra som är deppiga.

 

Jag vill göra det tydligt att jag till 90% kommer att utgå ifrån mina egna upplevelser, erfarenheter och tolkningar när det gäller inläggen i denna blogg. Om jag skriver något om forskning kommer jag att hänvisa till källan naturligtvis, men jag är ingen läkare, ingen dietist och ingen forskare själv - så att ni tänker på detta.

 

Välkomna till bloggen vill jag säga i alla fall!


Pku och en vilja av stål

Jag startade en blogg på blogspot (fenylmicha.blogspot.com) men i efterhand förstod jag att det blev omständigt med kommentarsfältet då man måste skriva in URL adress eller andra adresser (ha ett konto någonstans) för att kunna kommentera. Så ska det naturligtvis inte vara!
------
------
Här kommer jag nu att fortsätta min blogg!
Välkomna!
/ Micha

RSS 2.0