Recept


Hej på er!
Tänkte skriva ner ett av mina favoritrecept och förhoppningsvis går det hem hos någon av er!

Panerad palsternacka med kokt potatis och remouladsås

Jag har inga mått - man får känna efter lite själv hur mycket potatis och palsternacka man kan äta. Både potatis och palsternacka innehåller rätt mycket protein, men det går ju bra att äta bara den panerade palsternackan med loprofinris eller liknande om man vill/behöver ligga lägre i fa.

Du behöver:
- Potatis
- Palsternacka
- Ströbröd (antingen köpt lågprotein eller ströbröd av basbrödet)
- Paprikakrydda
- Salt
- Svartpeppar
- Smör och olja
- Mill´s Remouladsås (helst, den är bra den..)

- Skala palsternackor och skiva dem lagom tunna (inte för tjocka men inte för smala, de ska kokas och går lätt sönder)
- Skala potatisen

- Förkoka palsternackan en liten stund tills du kan sticka igenom en gaffel och de nästan trillar av gaffeln. De ska inte kokas för länge, så det är bättre med lite stuns i dem. Salta palsternackan lite lätt.

- Koka potatisen när du känner för det - glöm inte salta.

- När palsternackan är klar, plocka ut de varma bitarna en efter en och lägg direkt i ströbrödet. Bröa dem på båda sidorna. Pudra paprikapulver över bitarna (båda sidor).

- Stek sedan palsternackan på låg värme med smör och lite olja för bästa smak. Snåla inte med smöret - det är smöret som ger mycket av smaken. Stek på båda sidor tills en härlig rödaktig nyans kommer fram och det ser lite ut som fiskpinnar. Salta lite till och peppra lite om du vill.

Servera den nystekta palsternackan med kokt potatis och remouladsås. Pressa gärna citron över palsternackan också för allra bästa smakupplevelse.


Goda grytan

Själv brukar jag ha i ett halvt vitkålshuvud eller mer i grytan då jag gör en stor en oftast. Jag kan ha i 4-5 potatisar samt 1 lök. Vattenmängden kan man ju reglera efter hur pass vattnig gryta man vill ha. Jag brukar göra min med mindre vatten; ca 1 liter eller 1½ max för att få den matigare.

Tänk på att grytan blir sååå myckedt godare när den fått stå ett par dagar i kylen!

Du behöver:

- Potatis (4-5 st normalstora)
- Vitkål (½ vitkålshuvud)
- Lök (1-2 st beroende på hur tålig din mage är)
- Tomatpure (En hel tub om du gör en stor gryta)
- Vatten (1-2 liter)
- Oxfond/Kalvfond (Tärning; två stycken)
- Kummin
- En hel del paprikapulver
- Vitlök om man vill (efter smak)

- Skär potatisen i mindre bitar
- Hacka löken (eller bara dela den om du vill ha störra bitar)
- Skär sönder vitkålen i så stora bitar som du vill ha

Fräs lök, vitlök och vitkål så att dessa får svettas lite.
Kasta i en buljongtärning eller häll i lite fond och låt det fräsa ihop.
Häll i en del tomatpure (läs ganska mycket) och häll sedan i en liten del av vattnet. Ha i kummin (en eller två nypor bara). Krydda rikligt med paprikapulvret. Häll på resten av vattnet. 

Kasta i potatisen och låt den koka tills den blir lagom i tuggmotstånd.
Smaka av grytan och rör om då och då.

Servera med lågproteinbröd (för att få upp såsen ordentligt, den är sjukt god!!)

Jag ska försöka göra dessa rätter snart så får ni se hur de ska se ut. Har ett äldre inlägg med panerade palsternackan på bild..

Happy cooking!

/ Micha



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0