Bara några dagar kvar


Imorgon flyttar jag mitt pick och pack till Hässelby.
Ska bo där resten av tiden innan flytten och det beror på att vi får lite ensamtid innan vi ska bo ihop ensamma igen, fast på riktigt.. I ett eget hus..

Ser fram emot att slippa blå linjens tunnelbana då det råder kaos där varje morgon och varje eftermiddag. Det går knappt att ta sig fram. Jag som är bufflig av mig har åtminstone lyckats kliva på tågen - sittplats e bara att glömma men det kräver jag inte heller. Jag har fungerande ben, så jag står.

Jag kommer faktiskt att sakna mina föräldrar när vi flyttar, samtidigt som det kommer bli skönt att ha eget såklart. Jag tror jag vänjer mig rätt fort faktiskt..

Annars på PKU fronten så äter jag fortfarande under 300 mg fa per dag och nu visar det sig att det är för lite då jag legat på 90-130 och mestadels runt 100+ senaste tiden. Det är lite för lågt så då ska jag upp lite till.
Jag är ju extremt försiktig med fa´t så jag höjer bara 10-15 fa per dag och under en längre period för att se vad jag hamnar på.

Jag har tydligen kalciumbrist och måste börja ta omega 3. Jag har ju aldrig någonsin ätit fisk så det "kanske" är på tiden att jag börjar med kapslarna (vid snart 26 års ålder.. hmm..) Bra idé. Ska titta runt lite på apoteket och hälsokosten och se vad som erbjuds.

Måste bara säga det att jag är ganska fånig ibland. Nu är det så att jag tar ju 36 tabl tre gånger om dagen och det har jag inga som helst problem med, men när det gäller en tablett som jag tagit förut; Kalcipos, så tål jag den INTE! Jag kräks av den. Den växer i munnen. Jag ska egentligen ta två såna per dag men det har jag inte gjort på flera år.

Att någon som jag, som räknas som pilletrillare - gnäller över en kalciumtablett? Detta ledde till att min snälla läkare skrev ut D-droppar för d vitaminen som finns i Kalcipostabletterna och jag ska nu leta efter kalciumtabletter med god smak eller nåt.

Just ja. D-dropparna är för barn. Kanske ska leta efter kalciumtabletter för barn också? ;-)

/ Micha

Funderar på ..


.. hur många som egentligen läser den här bloggen?

Jag funderar på att istället fixa en hemsida (ett senare projekt dock) med information om allt som rör PKU (allt som jag kan lyckas skramla ihop..) för det känns inte alls givande att ha bloggen. Jag har ganska svårt att skriva sånt jag tror att ni vill läsa - för jag vet inte vad det är. Det är dessutom väldigt få personer som kommenterar bloggen, så just därför har jag ingen koll.

Eller så skriver jag bara för mig själv och ingen annan. Jag vet inte..

Jag har beslutsångest vad gäller ALLT idag. USCH vilken dag =/


Trevlig midsommar på er!

/ M

En önskan: att skriva


Måndag och kortvecka igen. Fy vad skönt! Jobbar tisdag-torsdag och sen ledigt igen för att "fira" midsommar. Mysigt värre..

För tillfället är det mycket på gång och jag vet inte riktigt hur jag ska tackla allting, men det får gå, på något sätt.

På jobbet händer det en hel del saker och i mitt privatliv likaså. Det är lite för många olika saker för att rada upp här, nu, så jag väntar lite med det.

På fredag är det 3 veckor till vår flytt och både jag och Tim längtar så vi nästan spricker. Nu är vi båda ganska trötta på att inte ha eget boende - vi vill vara för oss själva och ha alla våra saker runtomkring oss - alla våra saker är ju på Shurgard och har varit sedan i februari.. Snacka om att jag saknar min soffa! ÅÅÅÅH!

Jag har en önskan som har gjort sig mer påtaglig de senaste dagarna och det är en önskan om att få skriva. Att skriva i en tidning eller kolumn eller något. Att få SKRIVA bara. Å jo, jag vet att jag gör det här, men det är inte riktigt samma sak... Vet inte varför den önskan kommit tillbaka igen - hade sådana drömmar när jag var yngre..

Har inte direkt något vettigt att berätta idag faktiskt. Är lite hungrig och ganska trött.

Ha en fin måndag / Micha





Bilder från Nutricia matlagningsdag 13/6

När vi kom till medborgarskolans lokaler och det stora köket,
kunde man se mängder av grönsaker, mjöl, pasta, ris och frukt.
Kocken (Neil) visar hur man kokar pasta och ris på bästa sätt.
"You wanna have non-sticky rice yeah? I´ll show you how to do it"
Sofia gör förmodligen en typ av glass på den här bilden.
Rätta mig om jag har fel Sofia!!
Min trevliga bröd-lagkamrat som jag dessvärre inte minns namnet på
(jag är usel på namn, ber om ursäkt..)
Det GÅR att få fast, bra deg när man ska göra Naanbröd!
Nicki är stolt och glad över sina äppelpannkakor!
Ett glatt och härligt matlagningsteam!

Underbar dag igår!


Först vill jag säga att det var synd att det var så få PKUare på matlagningsdagen igår.
Jag hade gärna träffat fler av er! Hoppas innerligt att ni kan delta nästa gång det är ett PKU event.

Ett STORT tack till Nutricia som anordnade denna dag. Det var riktigt trevligt!
Tack till kocken NEIL för din breda kunskap, proffsighet och glädje.
Du inspirerade mig verkligen igår! Thanks a lot!

Jag kommer att ladda upp några bilder från igår vid ett senare tillfälle.
Vi lagade så god mat! Recepten slänger jag också upp här tids nog.


Nu tänker jag visualisera flytten som sker om 4 veckor. Tiden går så fort men just nu, även alldeles för sakta!
Jag vill flytta NU! Vill ha vårat egna boende.. 

Det händer så mycket detta år - svårt att ta in allting.

Just ja, ska till Huddinge idag och träffa dietist och läkare. Spännande.


/ M

Recept


Hej på er!
Tänkte skriva ner ett av mina favoritrecept och förhoppningsvis går det hem hos någon av er!

Panerad palsternacka med kokt potatis och remouladsås

Jag har inga mått - man får känna efter lite själv hur mycket potatis och palsternacka man kan äta. Både potatis och palsternacka innehåller rätt mycket protein, men det går ju bra att äta bara den panerade palsternackan med loprofinris eller liknande om man vill/behöver ligga lägre i fa.

Du behöver:
- Potatis
- Palsternacka
- Ströbröd (antingen köpt lågprotein eller ströbröd av basbrödet)
- Paprikakrydda
- Salt
- Svartpeppar
- Smör och olja
- Mill´s Remouladsås (helst, den är bra den..)

- Skala palsternackor och skiva dem lagom tunna (inte för tjocka men inte för smala, de ska kokas och går lätt sönder)
- Skala potatisen

- Förkoka palsternackan en liten stund tills du kan sticka igenom en gaffel och de nästan trillar av gaffeln. De ska inte kokas för länge, så det är bättre med lite stuns i dem. Salta palsternackan lite lätt.

- Koka potatisen när du känner för det - glöm inte salta.

- När palsternackan är klar, plocka ut de varma bitarna en efter en och lägg direkt i ströbrödet. Bröa dem på båda sidorna. Pudra paprikapulver över bitarna (båda sidor).

- Stek sedan palsternackan på låg värme med smör och lite olja för bästa smak. Snåla inte med smöret - det är smöret som ger mycket av smaken. Stek på båda sidor tills en härlig rödaktig nyans kommer fram och det ser lite ut som fiskpinnar. Salta lite till och peppra lite om du vill.

Servera den nystekta palsternackan med kokt potatis och remouladsås. Pressa gärna citron över palsternackan också för allra bästa smakupplevelse.


Goda grytan

Själv brukar jag ha i ett halvt vitkålshuvud eller mer i grytan då jag gör en stor en oftast. Jag kan ha i 4-5 potatisar samt 1 lök. Vattenmängden kan man ju reglera efter hur pass vattnig gryta man vill ha. Jag brukar göra min med mindre vatten; ca 1 liter eller 1½ max för att få den matigare.

Tänk på att grytan blir sååå myckedt godare när den fått stå ett par dagar i kylen!

Du behöver:

- Potatis (4-5 st normalstora)
- Vitkål (½ vitkålshuvud)
- Lök (1-2 st beroende på hur tålig din mage är)
- Tomatpure (En hel tub om du gör en stor gryta)
- Vatten (1-2 liter)
- Oxfond/Kalvfond (Tärning; två stycken)
- Kummin
- En hel del paprikapulver
- Vitlök om man vill (efter smak)

- Skär potatisen i mindre bitar
- Hacka löken (eller bara dela den om du vill ha störra bitar)
- Skär sönder vitkålen i så stora bitar som du vill ha

Fräs lök, vitlök och vitkål så att dessa får svettas lite.
Kasta i en buljongtärning eller häll i lite fond och låt det fräsa ihop.
Häll i en del tomatpure (läs ganska mycket) och häll sedan i en liten del av vattnet. Ha i kummin (en eller två nypor bara). Krydda rikligt med paprikapulvret. Häll på resten av vattnet. 

Kasta i potatisen och låt den koka tills den blir lagom i tuggmotstånd.
Smaka av grytan och rör om då och då.

Servera med lågproteinbröd (för att få upp såsen ordentligt, den är sjukt god!!)

Jag ska försöka göra dessa rätter snart så får ni se hur de ska se ut. Har ett äldre inlägg med panerade palsternackan på bild..

Happy cooking!

/ Micha



Man kan inte förstå allt


Det här inlägget handlar egentligen mest om mina värden. Tänkte skriva ner statistiken över vilka värden jag har haft under maj månad. Värdena har tittat uppåt (över gränsen) två datum och det finns ingen anledning till det som jag har kunnat komma på. Det gör inget. Det är tydligen helt normalt att det blir så ibland och det kan ha att göra med viktnedgången.

2011-05-03: 340 - strax under gränsen på 350 fa umol/L
2011-05-04: 290
2011-05-07: 280

2011-05-11: 330
2011-05-13: 420 - förhöjda värden utan anledning
2011-05-16: 410 - förhöjda värden utan anledning
2011-05-18: 230
2011-05-19: 300

2011-05-20: 290
2011-05-21: 330
2011-05-22: 310 - Från och med detta datum började jag äta bara sallad till middag, det verkar funka.
2011-05-25: 180

2011-05-27: 130 - Väldigt lågt, men fortfarande inom gränserna
2011-05-28: 210
2011-05-30: 140

Nu börjar ju en ny månad. Förhoppningsvis kan jag ligga i spannet 180-250 och inte mer eller mindre, men det är fruktansvärt svårt att balansera. I alla fall för mig. Har svårt att hitta rätt så att värdena blir någorlunda lika och stabila inom det spannet - men det är tydligen så för de flesta enligt min dietist. Så länge jag inte går över 350 är jag nöjd. Det är ju det som är riktlinjen.

De senaste två veckorna har jag varit väldigt trött - vet inte om det beror på det kvinnliga eller om det har med värdena att göra. Jag äter så fruktansvärt lite fa per dag - igår blev det på tok för lite; 242 fa och jag ska ligga på ungefär 270 fa för att ligga bra till. Just igår var jag inte så hungrig av mig och då blev det som det blev lite. Bättring på den fronten!

Jag har inte direkt orkat att träna helt och hållet heller. Minus ett kilo till är det men jag har ingen direkt ork till raska långpromenader - blir lätt yr om jag ska anstränga mig. Hoppas att det är övergående.

Uppdaterar bloggen igen efter helgen för jag och Tess ska ta det lugnt i Småland och ingen av oss vill ha med datorer, telefoner eller liknande att göra under tiden. Bara vara, i Smålands lugn och friska luft.

Ha en fin helg alla!
/ Micha

RSS 2.0